Love For Cycling | Over ons

BLOG: Fietsen in Calpe aan de Costa Blanca

Fietsen in Calpe

Fietsen aan de Costa Blanca, waar het eigenlijk altijd mooi weer is, het asfalt glad, en met volop keuze uit routes met mooie klimmetjes of glooiende wegen. Na twee keer in deze mooie omgeving te hebben mogen fietsen deel ik graag mijn ervaringen met je.

Elk jaar komen er zowel amateurs, professionele fietsers als recreanten naar de Costa Blanca om te genieten van de omgeving. Maar wat maakt dit gebied nou zo geschikt voor fietsers? Een goede rede is het klimaat, met een temperatuur die eigenlijk nooit onder de 15 graden komt is het hier zeer aangenaam fietsen. zeker als je vroeg in het seizoen fit wilt zijn maar een hekel hebt aan fietsen in de koud dan is dit gebied in Spanje een goede optie. Maar natuurlijk heeft dit gebied nog een aantal grote voordelen. Zo zijn de wegen zodra je het binnenland in fietst rustig, ligt het asfalt er goed bij en zijn er tal van mooie routes door kleine dorpjes en naar mooie bezienswaardigheden.

 

Het huren van een fiets

Wij verbleven tijdens onze vakantie aan de Costa Blanca in het stadje Calpe ongeveer 45 minuten rijden vanaf het vliegveld van Alicante. In Calpe zijn er verschillende mogelijkheden om een fiets te huren, wij deden dit bij Vuelta Turistica, waar je zowel fietsen kunt huren als mee kunt rijden met de begeleide fietstochten. Onze fiets voor de week werd een mooie rode Specialized Tarmac, we kregen de keuze om te fietsen met Shimano 105 of te upgraden naar Shimano Ultegra Di2. We besloten om voor de eerste optie te gaan.

Nadat we de fietsen hadden opgehaald besloten we even een testrit te maken om te kijken of alles goed stond. Meteen maar even het klimmetje Calpe uit geprobeerd, dat onder de locals de Poggio wordt genoemd. Een korte klim van 4km over een brede rustige weg met af en toe kleine stukjes boven de 10% maar over het algemeen goed te doen. Onze fietsen deden het super en vol vertrouwen gingen we lekker eten aan een van de restaurantjes aan het strand om de volgende dag goed voorbereid klaar te staan.

 

Mee met begeleide tochten

We hebben besloten om de hele week met de tochten van Vuelta Turistica mee te fietsen. Gertjan heeft al eerder een racefiets gehuurd en met deze groep gefietst en het is hem altijd goed bevallen. Wat ik vooral een voordeel vind is dat er elke dag groepen van verschillende niveaus vertrekken, hierdoor konden Gertjan en ik allebei met een groep van onze eigen snelheid mee en hoefde Gertjan niet steeds op mij te wachten. Voor de gezelligheid hebben we wel een aantal tochten in dezelfde groep gefietst.

 

Klimmen aan de Costa Blanca

Als je aan de Spaanse kust denkt zul je niet meteen denken aan hoge bergen en alpen cols, toch kun je hier je klim capaciteiten goed trainen met klimmetjes als Coll de Rates, Port de Tudons, of voor de hardcore klim fanaten die houden van een uitdaging, de Cumbre del Sol met een gemiddelde van 9% en uitlopers naar boven de 19(!)%. Afdalen van deze klimmetjes is heerlijk, de bochten zijn overzichtelijk en het wegdek goed. Moet je in Frankrijk nog wel eens goed moeten opletten voor scherpe bochten en snelle auto’s, in Spanje kun je voluit naar beneden.

De mooiste route vond ik de tocht naar Guadalest, een bijna 1000 jaar oude dorp gesitueerd in de rotsen en helemaal gebouwd om het kasteel El Castell de Guadalest. De route naar boven is een geleidelijke klim van ongeveer 10km waarbij we het dorp al van een afstand zagen liggen. Eenmaal door het dorp heen daalden we een klein stukje af door een klein dorpje om daarna meteen stijl omhoog te gaan op een smalle weg die rondom een stuwmeer liep, gelukkig werden we voor dit stukje gewaarschuwd want als je vergeet hier terug te schakelen is de kans groot dat je stil komt te staan. Eenmaal over het eerste steile stukje heen vlakte de weg af en was het even genieten van het bos met aan het eind een prachtig uitzicht op het meer. We moesten nog even een klein stijl stukje omhoog uit het dal van het meer, maar daarna volgde een mooie lange afdaling, grotendeels langs hetzelfde stuk waar we ook omhoog waren gefietst.

 

Een fietsvakantie in Calpe is zeker aan te raden

Met de eerste fietsdoelen van 2019 alweer gepland (Amstel Gold Race en Alpe D’HuZes), ben ik zeker van plan om begin 2019 nog een keer terug te komen om een weekje te trainen in Calpe. Maar ook als je geen specifieke trainingsdoelen hebt en gewoon lekker wilt fietsen is dit gebied zeker aan te raden. Wees je er wel van bewust dat Calpe geen Ibiza is, er zijn veel leuke restaurantjes maar een echt bruisend nachtleven zul je hier niet zo snel vinden.

blank

Instagram

Volg ons op Instagram via @loveforcyclingnl

0

€ 0,00