Love For Cycling | Over ons

BLOG: Tips om te beginnen met fietsen

Tips om te beginnen met wielrennen

 

Nu het weer een beetje beter begint te worden en de temperatuur omhoog gaat worden ook de meeste wielrenners weer wat actiever buiten. Het is ook bij uitstek een goede periode om te beginnen met wielrennen; begin je in de lente dan kun je nog het hele seizoen van je fiets genieten! Regelmatig ontvang ik de vraag; hoe kan ik het beste beginnen met wielrennen? Via deze blog wil ik graag mijn tips en ervaring met het beginnen met wielrennen met jullie delen. Omdat we op dit moment te maken hebben met het Coronavirus focus ik mijn tips vooral op hoe je alleen kunt beginnen met fietsen.

 

Waarom wielrennen?

Ik ben zelf in 2017 begonnen met fietsen omdat ik last bleef houden van een enkel blessure die ik met hardlopen had opgelopen. Mijn vriend fietste toen al veel en het leek mij ook wel leuk om met wielrennen te beginnen om zo toch een duursport te blijven doen. Wat ik het leukste vind aan wielrennen is dat je ontzettend kunt variëren met je trainingen en routes. Interval, kracht en duurtrainingen kunnen allemaal op de fiets.  Daarnaast krijg je veel van je eigen omgeving te zien. Met hardlopen blijf je meestal binnen een straal van 10 km rond je huis, met fietsen kun je veel verder gaan. Wat ik misschien nog wel het leukste vind en nu ook wel mis zijn de toertochten. Op de fiets stappen in een nieuwe omgeving, lekker ergens op een terrasje lunchen of een ijsje eten, en aan het eind van de tocht nog een biertje met je fietsvrienden, het geeft mij echt een vakantiegevoel.

Natuurlijk zijn er op dit moment geen toertochten, als je nu wilt beginnen met fietsen zal je dit in je eentje moeten doen. Omdat in je eentje beginnen best spannend kan zijn hoop ik dat deze tips je helpen.

 

De Fiets

Om te beginnen met fietsen heb je natuurlijk een fiets nodig. Dit hoeft niet meteen de allermooiste en duurste fiets uit de plaatselijke fietsenwinkel te zijn, een nette tweedehands fiets is prima, zeker als je net begint. Let er wel op dat de fiets goed onderhouden is, zit er geen roest op de ketting, werken de remmen en versnellingen, en zitten er geen barsten in het frame. Maar wat het allerbelangrijkste is bij de keuze van een fiets, zeker als je net begint, is de maat van de fiets. Weet je niet precies welke framemaat je nodig hebt dan kan een lokale fietsenmaker hier vaak bij helpen, je kan het ook online berekenen met bijvoorbeeld deze website: http://framemaat.info/framemaat-calculator/. Heb je de juiste maat fiets gevonden, laat hem dan in ieder geval met een simpele bikefitting afstellen. Ook dit kan vaak bij een lokale fietsenmaker.

 

Pedalen

De meeste wielrenners fietsen met klikpedalen, hiervan heb je verschillende soorten. De vaakst voorkomende pedalen zijn SPD SL. Om de pedalen te gebruiken heb je ook schoenplaatjes nodig, bij SPD SL komen deze in geel, blauw en rood. De meeste fietsers gebruiken gele schoenplaatjes waarmee je de meeste rotatie hebt voor je voet en ook het makkelijkst kunt uitklikken. Vind je het in het begin spannend om met klikschoenen te fietsen, draag dan gewoon gympen met een harde zool.

 

Draag een helm!

Naast een fiets is het enige item dat je echt nodig hebt een helm. Een helm is erg belangrijk omdat hij je hoofd beschermd bij een val. De meeste ongelukken worden niet door jezelf veroorzaakt en gebeuren ook lang niet altijd op een hoog tempo. Aan een helm kun je veel geld uitgeven maar dit hoeft niet, bij de Decatlon heb je al een helm voor €19,95. Naast dat zonder helm fietsen gewoon gevaarlijk is ziet het er ook niet ‘cool’ uit. Echte wielrenners dragen een helm, altijd!

 

Fietskleding

Begin je net met fietsen dan wil je misschien niet meteen teveel geld uitgeven aan fietskleding, voor de eerste paar kleine rondjes is dat ook echt niet nodig. Zorg dat je een broek draagt die strak is aan de onderkant bijvoorbeeld een legging, dit voorkomt dat de broek in de ketting vast komt te zitten. Na een paar ritjes merk je waarschijnlijk dat je wat last krijgt van je zitvlak, daarom is verstandig om te investeren in een goede fietsbroek. Er zijn veel soorten fietsbroeken te koop, ook speciale fietsbroeken voor dames. Het is lastig om hierin een goed advies uit te brengen omdat de keuze voor een fietsbroek heel persoonlijk is. Ik heb hier ook een blog over geschreven, Lees hier

Ben je echt overtuigd dat je verder wilt met fietsen dan kun je natuurlijk investeren in goede kwaliteit fietskleding. Via mijn webshop kun je allerlei leuke shirts en broeken kopen, deze fietskleding is allemaal gemaakt specifiek voor vrouwen. Zelf fiets ik graag in een simpele zwarte fietsbroek zoals de Canari W G2 Vortex. Deze combineer ik dan met een fietsshirt voor dames met een leuke print of felle kleur.

Wil je ook meteen fietsschoenen voor klikpedalen kopen? Dan zou ik aanraden om dit de eerste keer gewoon bij een fietsenwinkel te doen en ze niet online te bestellen. Een fietsenwinkel kan je uitgebreid advies geven over de pasvorm, maatvoering etc. De meeste fietsenwinkels hebben ook goede opties voor beginnende fietsers.

 

De eerste keer op de racefiets

Je weet nu precies welke spullen je nodig hebt voor je eerste rondje, maar nu moet dat eerste rondje wel gemaakt worden! Begin niet gelijk met een lange afstand, dit werkt ontmoedigend en als er iets nog niet helemaal goed is aan je fiets kun je dit na een kort rondje makkelijk aanpassen. Hoe lang het eerste rondje moet worden hangt natuurlijk ook af van je conditie, meer dan 30km zou ik voor een eerste keer in ieder geval niet aanraden, maar met 10km is ook echt niks mis. Je moet wennen aan de fiets, je houding op de fiets en je conditie moet nog worden opgebouwd.  Voel je je na een aantal korte rondjes zelfverzekerd en heb je niet meer zoveel last van je zitvlak (ook dit went, echt waar!) dan kun je beginnen met het opbouwen naar langere ritten. Voor de langere ritten is het een goed idee om een bidon met water en iets te eten mee te nemen, bijvoorbeeld een banaan of ontbijtkoek. Word je echt fanatiek dan zou je ook na kunnen denken over sportdrank en sportrepen voor op de fiets.

De laatste tip, Ga je voor het eerst met klikpedalen fietsen begin dan op een rustige weg en oefen een paar keer met in en uit klikken. Dit voorkomt paniek bij het eerste stoplicht dat je tegenkomt!

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt, in iedere geval veel fietsplezier dit jaar!

Fietskleding voor vrouwen

Fietskleding voor vrouwen

Instagram

Volg ons op Instagram via @loveforcyclingnl

0

€ 0,00