Love For Cycling | Over ons

BLOG: Waar moet je op letten bij het kopen van een damesfietsbroek

Fietsbroeken voor dames: hier moet je op letten

Als het op je fietsoutfit aankomt, is de fietsbroek misschien wel het belangrijkste element. Een fietsbroek is immers om verschillende redenen belangrijk hierdoor zijn er dan ook talloze uitvoeringen beschikbaar. Toch maakt die situatie de keuze voor een geschikte fietsbroek er niet eenvoudiger op, integendeel. Wij herhalen kort even waarom een goede fietsbroek zo belangrijk is en geven vervolgens een aantal tips voor het vinden van een geschikt exemplaar.

Waarom een goede fietsbroek voor dames belangrijk is

Het verschil tussen een heren- en dames fietsbroek zit hem niet alleen in de maatvoering, het gaat om een compleet andere pasvorm. Dames fietsbroeken houden rekening met de anatomie van een vrouw, waarbij drukpunten en bredere heupen een grote rol spelen. Op die manier kan een fietsbroek voor vrouwen zadelpijn en andere ongemakken helpen voorkomen, waardoor je comfortable die extra lange tocht of trainingsrit kunt fietsen. Niet alleen lange afstands of ervaren wielrensters zijn gebaat bije een goede fietsbroek. Ook recreatieve fietssters ervaren het comfort bij iedere trap, ongeacht of je nu de Nederlandse kust verkent of de heuvels van de Vlaamse Ardennen.

Denk echter ook aan een aantal andere praktische voordelen. De synthetische materialen zijn bijvoorbeeld eenvoudig te onderhouden en te reinigen. Dit terwijl ze zo ontworpen zijn dat ze transpiratie en lichaamswarmte goed afvoeren, het lichaam voldoende helpen te ademen maar toch een optimale bescherming bieden tegen weer en wind. Uiteraard voorkomt het ook irritaties door wrijving. We raden aan om een fietsbroek altijd zonder ondergoed te dragen. Op die manier verkrijg je een optimale pasvorm en voorkom je wrijvingsirritatie.

Fietsbroek met of zonder zeem?

Wanneer je kiest voor een fietsbroek met zeem, geniet je van een aantal voordelen. Een zeem zorgt er immers voor dat zweet wordt opgenomen en helpt bovendien ontstekingen en blessures tegen te gaan. Ook tegen zadelpijn biedt het een betere bescherming.

Wat ons betreft is een fietsbroek met zeem altijd aan te raden, maar om de keuze lastiger te maken is niet iedere zeem identiek. De voorkeur voor een dunne of dikke zeem is heel persoonlijk. Een dikkere zeem wordt over het algemeen als aangenamer ervaren bij langere fietstoetsen, waar een dunnere zeem vaak meer geschikt wordt geacht voor het echte racen omdat er meer contact met het zadel en dus de fiets is. Recreatieve fietsers kiezen dan weer vaker voor een dikkere variant dat eerder de nadruk legt op een hoogwaardig zitcomfort.

Ook op prijsniveau zijn er tot slot heel wat verschillen merkbaar. Vooral bij goedkopere wielerbroek merken we wel eens dat de naden van zo’n zeem niet goed zijn weggewerkt. Hierdoor zullen er sneller irritaties optreden. Leg je regelmatig grotere afstanden af? Controleer dan steeds hoe de naden zijn weggewerkt en dat de zeem ver genoeg doorloopt zodat hij niet in de lies gaat schuren. Fietsbroeken met een goede zeem zijn vaak niet goedkoop, maar van alle accesoires die je nodig hebt op de fiets is het investeren in een goede fietsbroek wel een van de belangrijkste.

Fietsbroek met of zonder bretels?

Bij een fietsbroek voor dames kun je kiezen uit met of zonder bretels. Het voordeel van bretels is uiteraard dat de fietsbroek veel minder snel afzakt. Dit is vooral interessant voor dames die veel kilometers maken op de fiets. Anderzijds tast zo’n fietsbroek met bretels wel de bewegingsvrijheid aan, en als je vaak een toiletstop moet maken kunnen bretels ook een lastige belemmering zijn. Dat is meteen ook de reden waarom recreatieve fietssters vaak een variant zonder bretels kiezen. Weet eveneens dat vrouwen bretels in principe minder snel nodig hebben. Dit heeft te maken met onze bredere heupen. Door die bredere heupen blijft de broek veel beter op z’n plek zitten.

Een korte of lange fietsbroek voor vrouwen?

Zowel een korte als lange fietsbroek voor vrouwen behoort tot de mogelijkheden. De korte fietsbroek wordt het meest gedragen. Dit komt met name omdat veel fietsers vooral in de lente en zomer fietsen en in de winter ervoor kiezen om op de Tacx te trainen of spinning lessen te volgen.

Voor dames die wel met koudere temperaturen op de fiets stappen zijn er verschillende opties om warm te blijven. Natuurlijk zijn er gewoon lange fietsbroeken. Deze broeken  zijn zowel verkrijgbaar met als zonder zeem. Een lange fietsbroek zonder zeem is vaak iets goedkoper en kan gewoon over je korte fietsbroek gedragen worden. Een andere optie om warm te blijven zijn beenstukken, ook deze kunnen gewoon met de korter fietsbroek gecombineerd worden. Weet overigens dat er ook talloze keuzes in materiaal bestaan. Zo zijn sommige lange fietsbroeken voorzien van waterafstotende materialen of zijn ze winddicht. Hierdoor genieten jouw benen van een extra laagje comfort. Anderzijds resulteert dat wel in een iets hogere prijs.

Welk materiaal moet de fietsbroek hebben?

De meeste fietsbroeken worden tegenwoordig gemaakt op basis van lycra. Dat is zo omwille van de stretchmogelijkheden van dit materiaal. Het prijsverschil ltussen verschillende broeken laat zich buiten het merk en de eem meestal verklaren door de dikte van het materiaal. Zo zal het lycra bij goedkopere fietsbroeken vaak sneller slijten en kunnen er naden aanwezig zijn.

Bij Love for Cycling kiezen we voor fietsbroeken van exclusieve merken waarbij het materiaal van hoogwaardige kwaliteit is én de naden goed zijn weggewerkt.

Omdat een fietsbroek ook mooi mag zijn

Hoewel bovenstaande uiteenzetting een duidelijke focus legt op de kwaliteit van de fietsbroek, is het belangrijk om te weten dat je ook in een mooie fietsbroek gezien mag worden.Dankzij de opvallende kleuren val je goed op in het verkeer en zit je ook nog eens stijlvol op je fiets.

De tijd dat vrouwelijke fietsbroeken louter teerden op het mannelijk design, behoort tot de verleden tijd. Tegenwoordig worden is er steeds meer keuze speciaal voor vrouwen.

blank

Instagram

Volg ons op Instagram via @loveforcyclingnl

0

€ 0,00